ULCERA GASTRIKE

ULCERA GASTRIKE

  Ulcerat gastrike janë lëndime që formohen në mukozën (shtresën e brendshme) të stomakut. Këto lëndime zakonisht shkaktohen nga një disbalanc hormonal, nga infeksioni me Helikobakter Pilori, ose nga përdorimi i ilaçeve antiinflamatorë të quajtur NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs) për një kohë të gjatë.

  Simptomat e ulcerës gastrike mund të përfshijnë:

  • Dhimbje të barkut, veçanërisht në zonën e epërme të barkut ose në fund të gjoksit;
  • Djegie në bark ose në gjoks (aciditet).;
  • Të vjella ose ndjesi të ngjashme;
  • Humbje peshe pa shkak të qartë;
  • Dobësi dhe lodhje.

  Diagnostikimi i ulcerës gastrike përfshin:

  • Historiku mjekësor: Mjeku do të bisedojë me ju për simptomat, historinë tuaj shëndetësore dhe përdorimin e ilaçeve.
  • Endoskopia: Kjo procedurë përfshin përdorimin e një tubi të hollë me kamera, të vendosur nëpër gojë, për të shikuar brenda stomakut dhe për të identifikuar lëndimet e mundshme.
  • Testet për Helikobakter Pilori: Përfshijnë analizat e mëlçisë, analizat e mukozës së stomakut, ose teste të frymës për të identifikuar praninë e infeksionit me Helikobacter Pilori.

  Trajtimi i ulcerës gastrike varet nga shkaqet dhe shëndeti i përgjithshëm i pacientit.

  Trajtimi i ulcerës gastrike përfshin një kombinim të ndryshimeve të stilit të jetesës, medikamenteve dhe në raste të rënda, procedurave kirurgjikale.

  Këtu janë disa mënyra të zakonshme të trajtimit të ulcerës gastrike:

  • Inhibitorët e pompës së acidit (PPI): Këta ilaçe përdoren për të zvogëluar prodhimin e acidit në stomak dhe për të ndihmuar në shërimin e ulcerave. PPI-të janë efektivë në zvogëlimin e aciditetit dhe ndihmojnë në uljen e inflamacionit.
  • Antibiotikët: Nëse infeksioni me bakterin Helikobakter Pilori është shkaktari i ulcerës, mjeku mund t’ju rekomandojë një kurs antibiotikësh për eliminimin e tij.
  • Antagonistët H2: Këta ilaçe ndihmojnë në reduktimin e prodhimit të acidit në stomak dhe mund të jenë një opsion në trajtimin e ulcerës gastrike.
  • Terapia Citoprotektive: Disa ilaçe mund të përdoren për të mbrojtur mukozën e stomakut dhe për të nxitur shërimin e ulcerave. Këto ilaçe mund të përfshijnë misoprostol ose sukralfate.
  • Ndryshimet e stilit të jetesës: Përveç trajtimit me ilaçe, ndryshimet në stilin e jetesës mund të jenë të dobishme. Këto përfshijnë shmangien e duhanit, alkoolit dhe ushqimeve pikante, kontrollin e stresit dhe menaxhimin e peshës.
  • Procedurat kirurgjikale: Në raste të rralla kur trajtimi konservativ nuk funksionon ose ka komplikime serioze, mund të jetë e nevojshme një procedurë kirurgjikale për të hequr ulcerën gastrike ose për të riparuar dëmtimin e stomakut.

  Mjeket tanë do të vlerësojë gjendjen tuaj specifike dhe do të përcaktojë planin e trajtimit më të përshtatshëm për ju. Është e rëndësishme të ndiqni rekomandimet e tij dhe të konsultoheni me të për çdo pyetje ose shqetësim që keni në lidhje me trajtimin e ulcerës gastrike.

  Rezervo Vizitën

  spitali gjerman vizite