SËMUNDJA E ARTERIVE KORONARE

SËMUNDJA E ARTERIVE KORONARE

  Sëmundja e arterieve koronare është patologji, në të cilën arteriet koronare ose thënë ndryshe enët e gjakut të zemrës dëmtohen. Si shfaqje e arteriosklerozës në enët e gjakut të zemrës (koronaret), shkakton një çrregullim në furnizimin me gjak të zemrës, duke sjellë më pak oksigjen në muskulaturën e saj (miokardin). Kjo sëmundje njihet ndryshe edhe si sëmundje ishemike e zemrës.

  Kur koronaret bllokohen, kemi të bëjmë me atë që njihet si Infarkti i Miokardit (i zemrës).

  Sëmundja e arterieve koronare është shkaktari kryesor i vdekjeve në vendet e industrializuara.

  Fakte:

  • Infarkti i Miokardit ndeshet më shpesh në moshat 50-60 vjeçare, por nuk përjashtohen edhe rastet në moshat më të reja. Në Spitalin Gjerman paraqiten çdo vit 3-4 raste pacientësh të moshës 25-35 vjeçare, të cilët trajtohen për infarkt akut të miokardit.
  • Shfaqja e Infarktit të Miokardit te femrat është afërsisht dy herë më e lartë se te meshkujt, për shkak të shfaqjes me simptoma jospecifike, të cilat rrjedhimisht bëjnë që diagnostikimi të kryhet me vonesë.
  • 40 % e të gjithë infarkteve ndodhin gjatë orëve të para të mëngjesit (00:00 – 06:00).
  • 30% e infarkteve akute shfaqen si manifestim i parë i sëmundjeve të arterieve koronare. Pra deri në këtë moment pacienti nuk ka shfaqur ankesa.

  Simptomat kryesore të sëmundjes së arterive koronare akute janë: dhembje e gjoksit (kryesisht majtas) e karakterit djegës ose shtypës që përçohet në qafë, nofull, në krahun e majtë të shpinës; dispne (marrje fryme); djersë të ftohta; ankth; të vjella etj. Por në 30% të rasteve kemi një infarkt pa dhembje. Kjo ndodh veçanërisht te personat me diabet dhe tek ata me hipertension.

  Faktorët kryesorë të rrezikut janë: mosha, predispozicioni familjar, gjinia mashkullore, diabeti, hipertensioni, duhanpirja, niveli i lartë i yndyrnave në gjak, obeziteti, jeta sedentare dhe stresi. Prandaj është shumë e rëndësishme, sidomos te pacientët me sëmundje të arterieve koronare, që këto faktorë rreziku të mbahen nën kontroll.

  Diagnostikimi fillestar i sëmundjes bëhet me anë të anamnezës, elektrokardiogramës (EKG) si dhe me anë të parametrave laboratorikë. Shpejtësia e diagnostikimit është një faktor kyç në trajtimin e sëmundjes si dhe, në shumicën e rasteve, në parandalimin e komplikacioneve, të cilat shpeshherë janë vdekjeprurëse.

  Në rast se ndjeni simptomat e lartpërmendura, duhet të paraqiteni menjëherë te mjeku i familjes ose te kardiologu.

  Trajtimi i sëmundjes mund të jetë konservativ (me medikamente), invaziv ose kirurgjikal, në varësi të gradës së vështirësisë së sëmundjes, moshës së pacientit, lokalizimit të sëmundjes, si dhe resurseve spitalore.

  Rezervo Vizitën

  spitali gjerman vizite