KANCERI I STOMAKUT

KANCERI I STOMAKUT

  Kanceri i stomakut, i njohur edhe si kanceri gastrik, është një sëmundje e karakterizuar nga zhvillimi i qelizave malinje (kancer) në mukozën e stomakut. Shkaqet e kancerit të stomakut nuk janë të plotësisht të kuptuara, por faktorët e rrezikut mund të përfshijnë infeksionin me bakterin Helikobakter Pilori, konsumin e duhanit, konsumin e alkoolit, dieta të pasura në ushqime të kripura, historikun familjar me kancerin e stomakut, si dhe faktorë gjenetikë.

  Simptomat e kancerit të stomakut mund të jenë të varësishme dhe mund të përfshijnë:

  • Humbje peshe pa arsye të njohur;
  • Mungesë oreksi;
  • Ndjesi vështirësie në gëlltitje ose dhimbje gjatë procesit;
  • Dhimbje stomaku;
  • Ënjtje e barkut;
  • Lodhje e pashpjegueshme;
  • Ndjesi e të qenit i ngopur shpejt;
  • Kapsllëk.

  Diagnoza e kancerit të stomakut bëhet përmes një kombinimi të historisë mjekësore, ekzaminimit fizik, testeve laboratorike dhe procedurave diagnostike.

  Këtu janë disa hulumtime që përdoren për diagnozën e kancerit të stomakut:

  • Anamneza dhe ekzaminimi fizik: Mjeku do të diskutojë me ju për simptomat, historinë shëndetësore dhe faktorët e rrezikut. Ekzaminimi fizik përfshin ndjekjen e zonës së barkut dhe identifikimin e ndonjë mase të palëvizshme ose ndryshimi në stomak.
  • Endoskopia: Kjo është një procedurë ku një tub fleksibël me kamerë, i quajtur endoskop, futet në stomak për të vizualizuar mukozën e stomakut. Mjeku mund të marrë mostra (biopsi) të zonave të dyshimta, për t’u analizuar në laborator. Endoskopia mund të përfshijë edhe procedurat e ndërhyrjes terapeutike, si heqjen e polipeve ose vendosjen e stentit.
  • Biopsia: Përmes endoskopisë ose në operacion, mjeku mund të marrë mostra të mukozës së stomakut, për t’i analizuar në laborator. Kjo ndihmon në identifikimin e qelizave të kancerit dhe përcaktimin e tipit të kancerit të stomakut.
  • Imazhet mjekësore: Skanimet e imazhit, si radiografia, ultratingulli, skanimet CT (kompjutarizuar) dhe MRI (rezonancë magnetike) mund të përdoren për të vlerësuar përhapjen e kancerit në stomak edhe në organet e tjera.
  • Analizat e gjakut: Përdoren për të vlerësuar nivelet e markuesve tumorale, si CA 19-9 dhe CEA, por edhe aneminë ose funksionin e mëlçisë dhe veshkave.

  Pas përfundimit të këtyre testeve, mjeket tanë do të përcaktojnë diagnozën e saktë të kancerit të stomakut dhe stadin e sëmundjes.

  Trajtimi i kancerit të stomakut varet nga stadi i sëmundjes, lokacioni i tumorit, shëndeti i përgjithshëm i pacientit dhe preferencat individuale.

  Në përgjithësi, trajtimi i kancerit të stomakut përfshin një ose më shumë nga metodat e mëposhtme:

  • Kirurgjia: Kirurgjia është shpesh një pjesë kyçe e trajtimit të kancerit të stomakut. Pjesa e prekur e stomakut, pjesa e tumorit dhe nyjet e prekura limfatike mund të hiqen kirurgjikisht. Në disa raste, mund të jetë e nevojshme heqja e një pjesë të madhe të stomakut (reseksioni gastrik) ose edhe i tërë stomakut (gastrektomia totale).
  • Radioterapia: Përdorimi i rrezatimit të lartë për të shkatërruar qelizat kancerogjene, mund të jetë pjesë e trajtimit. Mund të përdoret para operacionit për të zvogëluar madhësinë e tumorit, si trajtim kryesor për të eliminuar qelizat e mbetura kancerogjene pas operacionit, ose si trajtim paliativ për të lehtësuar simptomat në raste të sëmundjes së përparuar.
  • Kimioterapia: Përdorimi i medikamenteve kundër kancerit, për të shkatërruar qelizat kancerogjene ose për të frenuar rritjen e tyre, mund të përdoret përpara ose pas operacionit, si trajtim kryesor ose paliativ. Kimioterapia mund të përdoret edhe në kombinim me radioterapinë.
  • Terapia biologjike: Përdorimi i ilaçeve që ndikojnë në sistemin imunitar të trupit, mund të jetë një opsion në disa raste për të luftuar kancerin e stomakut.
  • Terapia simptomatike dhe mbështetëse: Në raste të sëmundjes së përparuar ose kur trajtimi kurativ nuk është i mundur, trajtimi mund të fokusohet në lehtësimin e simptomave, si: kontrolli i dhimbjes, menaxhimi i vjelljeve, kontroll mbi ndryshimet e zakoneve të zorrëve, si dhe mbështetja psikologjike dhe sociale.

  Trajtimi i kancerit të stomakut është një proces individual dhe ekipi mjekësor do të përcaktojë planin më të përshtatshëm për ju, bazuar në situatën specifike. Është e rëndësishme të diskutoni me mjekun tuaj për opsionet e trajtimit dhe të kuptoni përparësitë.

  Rezervo Vizitën

  spitali gjerman vizite