KANCERI I HEPARIT (MËLÇISË)

KANCERI I HEPARIT (MËLÇISË)

  Hepatokarcinoma primare (kanceri i mëlçisë) është tumor malinj i mëlçisë, i cili e ka fillesën e tij po në melci dhe nuk është rast i metastazave të sëmundjeve të tjera malinje të organizmit, të cilat përhapen edhe në mëlçi. Është një tumor shumë i përhapur që prek më tepër meshkujt se femrat.

  Simptomat:

  Kanceri i mëlçisë mund të jetë asimptomatik ose shumë i vështirë për t’u dalluar.

  Simptomat janë të njëjta nëse kanceri i mëlçisë fillon në mëlçi ose përhapet nga një pjesë tjetër e trupit (metastaza).

  Simptomat mund të përfshijnë:

  • Ikter- lëkura juaj ose e bardha e syve tuaj zverdhen
  • Dhembje në pjesën e sipërme të djathtë të barkut ose në shpatullën e djathtë
  • Humbje të oreksit ose humbje të pavullnetshme të peshës për një kohë të shkurtër
  • Lodhje dhe dobësi trupore
  • Gjendje e përgjithshme jo e mirë
  • Fryrje vetëm në anën e djathtë të barkut tuaj

  Faktorë rreziku:

  • mosha mbi 60 vjeç
  • gjinia mashkull
  • sëmundjet si hepatiti, cirroza e mëlçisë, gurët në tëmth, diabeti, HIV
  • historitë familjare për kancer primar të mëlçisë

  Diagnostikimi:

  • Konsultë te Gastrohepatologu
  • Ekzaminime laboratorike
  • Ekografi Abdominale, CT ose MRI
  • Biopsi

  Trajtimi:

  • kirurgjia – Mjeku kirurg do të heqë një pjesë (nëse kanceri i mëlçisë zbulohet herët, është i vogël dhe nuk është përhapur) ose të gjithë mëlçinë tuaj (transplant i mëlçisë për të zëvendësuar mëlçinë tuaj me një të dhuruar).
  • kemioterapia
  • Radioterapia
  • ablacioni me radiofrekuencë
  • TACE Transarterial Chemoembolimi – bllokimi i arteries që furnizon me gjak masën tumorale
  • trajtimi Paliativ

  Prognoza:

  Në rastin e kancerit të paoperueshëm të mëlçisë, mbijetesa në 5 vjet është mesatarisht 50%. Diagnoza e kancerit të mëlçisë është në faza të avancuara dhe ecuria e tij është jo e mirë.

  Parandalimi:

  • vaksinimi kundër hepatitit B
  • evitimi i konsumimit të tepruar të alkoolit
  • stili i shëndetshëm i jetesës
  • ekzaminimi ekografik i mëlçisë çdo 3-6 muaj te çdo pacient i diagnostikuar me cirrozë

  Rezervo Vizitën

  spitali gjerman vizite