GASTRITI

GASTRITI

  Gastriti është një inflamacion i mukozës së stomakut. Ka disa lloje gastriti, përfshirë gastritin akut dhe gastritin kronik. Shkaqet e gastritit mund të jenë të ndryshme, si: infeksioni me bakterin Helikobakter Pilori, përdorimi i ilaçeve antiinflamatorë, alkooli, duhani, stresi dhe faktorë të tjerë.

  Simptomat e gastritit mund të përfshijnë:

  • Dhimbje të barkut ose ndjesi flluskëzimi në pjesën e mesme të barkut;
  • Të vjella ose ndjesi të ngjashme;
  • Humbje oreksi ose ndjesi lodhjeje;
  • Irritim në zorrë, diarre ose kapsllëk;
  • Djegie stomaku.

  Gastriti diagnostikohet përmes një kombinimi të historisë mjekësore, simptomave të paraqitura, ekzaminimeve fizike dhe testeve të tjera.

  Këtu janë disa mënyra të zakonshme për diagnozën e gastritit:

  • Historia mjekësore dhe anamneza: Mjeku do të diskutojë me ju për simptomat që përjetoni, kohën kur ato filluan, shkaqet e mundshme dhe historinë tuaj shëndetësore. Informacioni i detajuar mbi simptomat, stilin e jetesës, ilaçet e përdorura dhe historia familjare, janë të rëndësishme për të përcaktuar diagnozën e gastritit.
  • Ekzaminimi fizik: Mjeku do të kryejë një ekzaminim fizik për të identifikuar ndonjë ndryshim të dukshëm në zonën e barkut dhe për të vlerësuar shëndetin tuaj të përgjithshëm.
  • Analizat e gjakut: Analizat e gjakut mund tregojnë ndonjë shenjë të inflamacionit ose ndonjë anemi të mundshme. Një analizë e përgjithshme e gjakut dhe analizat e veçanta, si analiza e niveleve të hemoglobinës dhe hematokritit, mund të jenë të përfshira në diagnozën e gastritit.
  • Testet për Helikobakter Pilori: Infeksioni me bakterin Helikobakter Pilori, është një shkak i zakonshëm i gastritit. Testet e frymëmarrjes, analizat e mëlçisë, analizat e mukozës së stomakut ose teste të tjera të specializuara, mund të përdoren për të identifikuar praninë e këtij bakteri.
  • Endoskopia: Kjo është një procedurë ku një tub fleksibël me kamerë të vendosur në pjesën e sipërme të aparaturës së frymëmarrjes, përdoret për të shikuar brenda stomakut dhe për të vlerësuar gjendjen e mukozës së saj. Në raste të nevojshme, mjeku mund të marrë edhe mostra të mukozës për analizë laboratorike.

  Trajtimi i gastritit përfshin disa hapa:

  • Identifikimi dhe trajtimi i shkaktarit: Nëse gastriti është shkaktuar nga infeksioni me bakterin Helikobakter Pilori, mjeku mund t’ju japë antibiotikë për ta eliminuar atë. Nëse gastriti është shkaktuar nga përdorimi i ilaçeve antiinflamatorë, mjeku mund të sugjerojë ndryshimin e ilaçeve ose dozave.
  • Përdorimi i ilaçeve për uljen e aciditetit: Inhibitorët e pompës protonike (PPI) dhe antagonistët e receptorëve H2, janë ilaçe që ulin prodhimin e acidit në stomak dhe ndihmojnë në shërimin e mukozës së saj.
  • Ndryshimet e stilit të jetesës: Shmangia e duhanit, alkoolit dhe ushqimeve pikante, mund të ndihmojë në zvogëlimin e simptomave të gastritit. Konsumimi i ushqimeve të shëndetshme, i lëngjeve të freskëta dhe i ushqimeve me përmbajtje të ulët acidi, mund të jetë i dobishëm.
  • Menaxhimi i stresit: Kontrolli i stresit dhe ndjekja e teknikave meditative si yoga, mund të ndihmojnë në zvogëlimin e simptomave të gastritit.

  Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tonë për një vlerësim të saktë dhe për të marrë rekomandimet e duhura për trajtimin e gastritit. Ata do të përcaktojnë planin e trajtimit më të përshtatshëm për ju, duke marrë parasysh shkaqet dhe simptomat tuaja specifike.

  Rezervo Vizitën

  spitali gjerman vizite