FIBROGASTROSKOPIA

FIBROGASTROSKOPIA

  Fibrogastroskopia, e njohur edhe si gastroskopia, është një procedurë mjekësore ku një instrument fleksibël i quajtur gastroskop përdoret për të shikuar brenda zorrës së trashë. Kjo procedurë lejon mjekun të vizualizojë mukozën e stomakut dhe të identifikojë ndonjë ndryshim, dëmtim ose problem potencial.

  Gastroskopi është një tub i gjatë dhe elastik që ka një kamerë në fund. Procedura fillon me vendosjen e tubit në gojë dhe vazhdon me tundjen e tij përmes ezofagut dhe në stomak. Kjo mundëson shikimin e mukozës së stomakut dhe vizualizimin e zorrëve të trasha.

  Fibrogastroskopia mund të përdoret për të vlerësuar shkaqet e simptomave si dhimbjen e barkut, të vjellat, humbjen e oreksit, kapsllëkun, gjakun në vjellje, ose për të zbuluar sëmundje të stomakut si gastritin, ulcerën gastrike, tumoret e stomakut dhe probleme të tjera të mukozës së stomakut.

  Përmes fibrogastroskopisë, mjeku gjithashtu mund të marrë mostra të mukozës së stomakut (biopsi) për analizë laboratorike dhe të kryejë ndërhyrje të tjera terapeutike, si heqjen e polipeve stomakale, ndërrimin e tubave të vendosur prej më parë (stent), ose ndërhyrjet për të kontrolluar rrjedhjen e gjakut në rast të ulcerës ose lëndime të tjera.

  Procedura e fibrogastroskopisë (gastroskopia) zhvillohet në Departamentin e Endoskopisë së spitalit.

  Këtu është një përmbledhje e përgjithshme e mënyrës së realizimit të kësaj procedure:

  • Përgatitja: Para fibrogastroskopisë, do t’ju kërkohet të qëndroni gjatë një ore të caktuar pa ngrënë ushqim dhe pa pirë. Gjithashtu, mjeku do t’ju japë udhëzime specifike mbi ilaçet që duhet të merrni para procedures për të pastruar zorrët, ose për të zvogëluar prodhimin e gazrave në stomak.
  • Vendosja e tubit gastroskop: Ju do të vendosni një kanulë në gojë që të ndihmojë në tundjen e gastroskopit. Për të minimizuar traumat e rrugëve të frymëmarrjes, është e mundur që mjeku t’ju japë një anestezik lokal në gojë përpara vendosjes së tubit.
  • Vizualizimi i stomakut: Mjeku do ta kalojë gastroskopin nëpërmjet gojës dhe do ta shtyjë për në ezofag, më pas në stomak. Kjo i mundëson mjekut të shohë mukozën e stomakut në mënyrë të qartë. Procedura zakonisht shoqërohet me frymëmarrje të thella dhe ndjenjën e presionit, por nuk duhet të jetë e dhimbshme. Nëse ndjeni dhimbje të mëdha, duhet t’i kërkoni këshillë mjekut tuaj.
  • Hulumtimi dhe ndërhyrjet terapeutike: Gjatë fibrogastroskopisë, mjeku mund të marrë mostra (biopsi) të mukozës stomakale për analizë laboratorike. Po ashtu, nëse zbulohen polipe, ulcerë, apo ndonjë problem tjetër, mjeku mund të kryejë ndërhyrje të menjëhershme, si heqjen e polipeve, ndërhyrjet për të kontrolluar rrjedhjen e gjakut, apo vendosjen e stentit në raste të caktuara.

  Përfundimi dhe pasojat: Pas kryerjes së procedurës, gastroskopi hiqet nga goja. Ju mund të ndjeni pak lodhje ose gazra të mëdha pas fibrogastroskopisë, por kjo largohet me kalimin e kohës. Në disa raste, rezultatet e biopsisë mund të marrin disa ditë për të dalë.

  Rezervo Vizitën

  spitali gjerman vizite