DIVERTIKULOZA E KOLONIT

DIVERTIKULOZA E KOLONIT

  Divertikuloza e kolonit është një gjendje e karakterizuar nga formimi i divertikulave, të cilat janë zakonisht deformime ose zgjerime të kolonit. Divertikuloza e kolonit shpesh ndodh në pjesën e poshtme të kolonit, të quajtur kolon sigmoid.

  Shkaqet e divertikulozës së kolonit nuk janë të qarta, por faktorët që mund të kontribuojnë përfshijnë:

  • Presionin e lartë në kolon: Nëse presioni i brendshëm i kolonit është i lartë, mund të rezultojë në formimin e divertikulave.
  • Mungesën e fibrave në dietë: Dieta me mungesë fibrash mund të çojë në shtim të presionit në kolon dhe përkeqësimin e divertikulozës.
  • Moshën: Divertikuloza e kolonit zakonisht ndodh te persona mbi 40 vjeç.

  Në rastin e divertikulitit, që është inflamacioni i divertikulave, simptomat mund të përfshijnë dhimbje në pjesën e poshtme të barkut, ndryshime në modelin e zorrëve (kapsllëk ose diarre), prani gjaku ose mukozë të feçeve.

  Diagnostikimi i divertikulozës së kolonit përfshin:

  • Kolonoskopia: Kjo procedurë përdoret për të shikuar brendësinë e kolonit dhe për të zbuluar divertikulat. Mjeku mund të marrë mostra për të eliminuar çdo lloj inflamacioni ose kanceri të dyshimtë.
  • Sigmoidoskopia: Është një version i shkurtër i kolonoskopisë që fokusohet vetëm në pjesën e poshtme të kolonit (kolon sigmoid). Mund të ndihmojë në identifikimin e divertikulave dhe të ndryshimeve të tjera në kolon.
  • Kapsula endoskopike: Një kapsulë e vogël që përfshin një kamerë, mund të gëllitet nga pacienti për të zbuluar divertikulat në kolon.

  Trajtimi i divertikulozës së kolonit varion në varësi të simptomave, rrezikut të komplikimeve dhe vetë pacientit. Këtu janë disa opsione të trajtimit të përdorur për divertikulozën e kolonit:

  • Ndryshime të stilit të jetesës:
  • Konsumi i dietës me fibra: Një dietë e pasur me fibra, si fruta, perime, grurë integral dhe fara, mund të ndihmojnë në rregullimin e tranzitit intestinal dhe në parandalimin e komplikimeve të divertikulozës.
  • Konsum i mjaftueshem i ujit: Konsumimi i sasive të mjaftueshme të ujit është i rëndësishëm për ruajtjen e hidratimit dhe shëndetit të kolonit.
  • Aktivitet fizik: Aktiviteti i rregullt fizik mund të ndihmojë në funksionimin normal të traktit gastrointestinal.
  • Terapia me antibiotikë: Në rastin e inflamacionit, mjeku mund të rekomandojë për trajtimin e divertikulave përdorimin e antibiotikëve.
  • Analgjezikët: Përdorimi i analgjezikëve ose antispazmodikëve mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes së pjesës së poshtme të barkut.
  • Kirurgjia: Në raste të rralla kur ka komplikime serioze, si perforimi i divertikulave, abscese, ngjitje ose bllokadë koloni, mund të jetë e nevojshme operacioni kirurgjikal. Kjo përfshin heqjen e pjesëve të prekura të kolonit ose krijimin e një stomie për të shmangur zonat e ndezura.

  Trajtimi specifik do të caktohet nga mjeku bazuar në simptomat, shëndetin e përgjithshëm të pacientit dhe rezultatet e diagnostikimit. Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tuaj për të marrë udhëzime të përshtatshme dhe trajtimin e duhur për rastin tuaj të divertikulozës së kolonit.

  Rezervo Vizitën

  spitali gjerman vizite