Morbus Crohn

Morbus Crohn

  Morbus Crohn është një sëmundje kronike inflamatore e traktit gastrointestinal, e cila mund të prekë çdo pjesë të traktit, prej gojës deri tek anusi. Kjo sëmundje karakterizohet nga inflamacioni, formimi i ulçerave dhe dëmtimi i mukozës së zorrëve.

  Simptomat e Morbus Crohn mund të ndryshojnë nga personi në person, por disa prej tyre janë:

  • Diarre të shpeshta dhe të lëngshme;
  • Dhimbje abdominale, zakonisht në pjesën e poshtme të barkut;
  • Kollitje dhe vështirësi defekimi;
  • Humbje peshe dhe dobësi;
  • Skuqje të lëkurës rreth anusit;
  • Formimi i fisurave anale dhe fistulave;
  • Mungesë oreksi dhe ndjesi e përgjithshme e të qenit sëmurë;

  Shkaktari i Morbus Crohn nuk dihet saktësisht, por mendohet se faktorët gjenetikë, mjedisorë dhe mungesa e rregullt e reagimit imun mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes.

  Diagnostikimi i Morbus Crohn përfshin një kombinim të historisë së pacientit, ekzaminimit fizik, analizave laboratorike dhe procedurave diagnostikuese.

  Këtu janë disa medikamente dhe metoda të përdorura në diagnozën e Morbus Crohn:

  • Historia e pacientit: Mjeku do të marrë historinë e plotë të simptomave që pacienti përjeton, përfshirë diarre të shpeshta, dhimbje abdominale, humbje peshe dhe simptoma të tjera të mundshme të Morbus Crohn. Diskutimi i historisë familjare të sëmundjeve të zorrëve dhe faktorëve të tjerë të rrezikut, është gjithashtu i rëndësishëm.
  • Ekzaminimi fizik: Mjeku do të kryejë një ekzaminim fizik për të vlerësuar simptomat dhe gjetjet fizike si dhimbje abdominale, zbehje, ndryshime në përhapjen e zorrëve dhe irritimin e lekurës rreth anusit.
  • Analizat laboratorike: Analizat e gjakut dhe urinës mund të ndihmojnë në identifikimin e ndonjë shenje të inflamacionit, anemisë, deficiteve të vitaminave, si dhe të tjera ndryshime laboratorike.

  Procedurat diagnostikuese si:

  • Kolonoskopia: Ky është një test kryesor për diagnozën e Morbus Crohn. Përmes kolonoskopisë, mjeku mund të shikojë drejtpërdrejt brendësinë e kolonit dhe të zbulojë inflamacionin, ulçerat, ngushtimet dhe ndryshimet karakteristike të Morbus Crohn. Gjatë kolonoskopisë, mund të merren edhe mostra për biopsi për të konfirmuar diagnozën.
  • Kapsula endoskopike: Nëse inflamacioni është i vështirë të arrihet me kolonoskopi, mjeku mund të përdorë një kapsulë endoskopike që pacienti gëlltit. Kjo kapsulë tërheq imazhe të detajuara të traktit gastrointestinal dhe mund të ndihmojë në identifikimin e dëmtimeve të Morbus Crohn.
  • Imazhet radiologjike: skanerët CT/MRI të abdomenit mund të përdoren për të vlerësuar strukturat dhe ndryshimet e Morbus Crohn në traktin gastrointestinal.

  Përmes këtyre ekzaminimeve dhe procedurave, mjeku mund të vendosë diagnozën e Morbus Crohn. Bashkëpunimi pacient-mjek është mjaft i rëndësishëm për sigurimin e një diagnoze të duhur.

  Trajtimi i Morbus Crohn përfshin një kombinim të ilaçeve, ndryshimit të stilit të jetesës dhe në disa raste, kirurgji.

  Këtu janë disa medikamente dhe metoda të përdorura për trajtimin e Morbus Crohn:

  • Antiinflamatorë: Antiinflamatorët, si sulfasalazina dhe mesalazina, mund të përdoren për të kontrolluar inflamacionin në zorrë.
  • Kortikosteroidet: Kortikosteroidet, si prednizoni, përdoren për të ulur inflamacionin dhe për të lehtësuar simptomat e sëmundjes së rëndë.
  • Ilaçe imunosupresive: Ilaçet imunosupresive, si azatioprina dhe metotreksati, ndihmojnë në frenimin e sistemit imunitar dhe kontrollimin e inflamacionit.
  • Terapia biologjike: Terapia biologjike përfshin përdorimin e antitrupave monoklonale për të bllokuar proceset inflamatore. Ilaçet si infliksimabi dhe adalimumabi janë përdorur me sukses në trajtimin e Morbus Crohn.
  • Ndryshime të stilit të jetesës: Ndryshimet e ushqyerjes, reduktimi i stresit dhe ruajtja e një stili të shëndetshëm jetese mund të ndihmojnë në kontrollin e simptomave dhe përkeqësimit të sëmundjes.
  • Kirurgjia mund të jetë e nevojshme në raste të rënda të Morbus Crohn, për të hequr pjesë të prekura të traktit gastrointestinal.

  Rezervo Vizitën

  spitali gjerman vizite