GASTROENTERITI

GASTROENTERITI

  Gastroenteriti është një sëmundje afatshkurtër e shkaktuar nga infeksioni dhe inflamacioni i sistemit tretës. Disa nga shkaqet e gastroenteritit përfshijnë viruset, bakteret, toksinat bakteriale, parazitët, kimikatet e veçanta dhe disa medikamente. Njerëzit zakonisht e quajnë atë “një insekt i stomakut” ose “grip i stomakut”, edhe pse nuk kufizohet vetëm në grip. Insektet e ndryshme të stomakut (mikrobet) zakonisht janë fajtorë për simptoma si diarreja dhe dhembjet e stomakut.

  Simptoma:

  • humbje e oreksit;
  • nauze, të vjella ose të dyja;
  • ngërçe dhe dhembje në stomak;
  • dhembje të herëpashershme të muskujve ose dhembje koke;
  • diarre;
  • defekim me gjak në disa raste;
  • letargji dhe dhembjet trupi;
  • ethe të shkallës së ulët.

  Në varësi të shkakut, simptomat e gastroenteritit viral mund të shfaqen brenda 1-3 ditëve pasi jeni infektuar dhe mund të variojnë nga të lehta në të rënda. Simptomat zakonisht zgjasin vetëm një ose dy ditë, por me raste ato mund të zgjasin deri në 14 ditë. Për shkak se simptomat janë të ngjashme, është e lehtë të ngatërrohet diarreja virale me diarrenë e shkaktuar nga bakteret, si Clostridioides difficile, Salmonella dhe Escherichia coli, ose parazitët, si giardia. Diarreja e përgjakshme zakonisht do të thotë që keni një infeksion tjetër, më të rëndë.

  Sa i shpeshtë është gripi i stomakut (gastroenteriti)?

  Gripi i stomakut është i zakonshëm. Më shumë se 20 milionë njerëz sëmuren çdo vit në SHBA me një shqetësim të zorrëve. Viruset janë shkaktari më i zakonshëm i gripit të stomakut.

  Kush merr gripin e stomakut (gastroenterit)?

  Çdokush mund të vuajë nga gripi i stomakut. Por ka më shumë gjasa ta merrni nëse jeni në një vend ku shumë njerëz ndajnë hapësirat e jetesës ose ngrënies, si p.sh:

  • fëmijët në çerdhe ose në kamp;
  • shtëpitë e të moshuarve;
  • studentët që jetojnë në konvikte;
  • personeli ushtarak;
  • burgjet;
  • repartet psikiatrike;
  • pasagjerët e anijeve turistike;
  • udhëtarët në vendet më pak të zhvilluara;
  • kushdo me gjendje të imunitetit të komprometuar.

  Shkaqet e gastroenteritit

  • Viruset – si norovirusi, kalicivirusi, rotavirusi, astrovirusi dhe adenovirusi.
  • Bakteret – siç është bakteri Campylobacter.
  • Parazitët – si Entamoeba histolytica, Giardia lamblia dhe Cryptosporidium.
  • Toksina bakteriale – vetë bakteret nuk shkaktojnë sëmundje, por nënproduktet e tyre helmuese mund të kontaminojnë ushqimin. Disa lloje të baktereve stafilokoke prodhojnë toksina që mund të shkaktojnë gastroenterit.
  • Kimikatet – helmimi me plumb, për shembull, mund të shkaktojë gastroenterit.
  • Mjekim – medikamente të caktuara (siç janë antibiotikët), mund të shkaktojnë gastroenterit te njerëzit e ndjeshëm.

  Gastroenteriti infektiv

  Shkaktohet nga viruset, bakteret ose parazitët. Në secilin rast, infeksioni ndodh kur agjenti gëlltitet, zakonisht duke ngrënë ose pirë. Disa nga llojet e zakonshme të gastroenteritit infektiv përfshijnë:

  • Infeksioni nga Escherichia coli – ky është një problem i zakonshëm për udhëtarët në vendet me kanalizime të dobëta. Infeksioni shkaktohet nga pirja e ujit të kontaminuar ose ngrënia e frutave dhe perimeve të papërpunuara të kontaminuara.
  • Infeksioni Campylobacter – bakteret gjenden në feçet e kafshëve dhe mishin e papjekur, veçanërisht shpendët. Infeksioni shkaktohet, për shembull, nga konsumimi i ushqimit ose ujit të kontaminuar, ngrënia e mishit të papjekur (veçanërisht pulës) dhe mungesa e larjes së duarve pas trajtimit të kafshëve të infektuara.
  • Infeksioni me Cryptosporidium – parazitët gjenden në zorrët e njerëzve dhe kafshëve. Infeksioni shkaktohet nga, për shembull, noti në një pishinë të kontaminuar dhe gëlltitja aksidentale e ujit, ose nëpërmjet kontaktit me kafshë të infektuara. Një person i infektuar mund të përhapë parazitët në ushqim ose sipërfaqe nëse nuk i lan duart pasi shkon në tualet.
  • Giardiasis – infeksion paraziti i zorrëve. Infeksioni shkaktohet, për shembull, nga pirja e ujit të kontaminuar, trajtimi i kafshëve të infektuara ose ndërrimi i pelenave të një foshnjeje të infektuar dhe mungesa e larjes së duarve më pas.
  • Salmoneloza – bakteret gjenden në feçet e kafshëve. Infeksioni shkaktohet nga ngrënia e ushqimit të kontaminuar ose trajtimi i kafshëve të infektuara. Një person i infektuar gjithashtu mund të përhapë bakteret te njerëzit ose sipërfaqet e tjera duke mos i larë duart siç duhet.
  • Shigelloza – bakteret gjenden në feçet e njeriut. Një person i infektuar mund të përhapë bakteret në ushqim ose sipërfaqe nëse nuk i lajnë duart pasi shkojnë në tualet.

  Gastroenteriti viral

  Shkaktohet nga kontakti person me person si prekja e duarve të kontaminuara, feçeve ose të vjellave, ose nga pirja e ujit ose ushqimit të kontaminuar.

  A është gripi i stomakut (gastroenteriti) ngjitës?

  Gripi viral i stomakut përhapet lehtësisht te të tjerët. Ju mund të prekeni nga një virus i gripit të stomakut në çdo kohë të vitit, por norovirusi i zakonshëm është më i përhapur nga nëntori deri në prill, kur njerëzit priren të qëndrojnë më shumë brenda. Për shkak se një shumëllojshmëri virusesh mund të shkaktojnë gripin e stomakut, ju mund të merrni versione të ndryshme të gastroenteritit shumë herë gjatë jetës.

  Ai përhapet nga personi në person duke rënë në kontakt me grimca të vogla, të padukshme nga feçet ose të vjellat e një personi të sëmurë nëse:

  • prekni një sipërfaqe, jeni në kontakt me mikrobet dhe prekni ushqimin ose gojën tuaj;
  • hani ose pini ushqime apo pije që kanë mikrobet e një personi të sëmurë;
  • keni kontakt të ngushtë me dikë që ka gastroenterit (edhe nëse nuk ka simptoma).

  Diagnostikimi i gastroenteritit

  Është e rëndësishme të përcaktohet shkaku, pasi lloje të ndryshme të gastroenteritit i përgjigjen trajtimeve të ndryshme. Metodat diagnostikuese mund të jenë:

  • historia mjekësore;
  • ekzaminimi fizik;
  • analizat e gjakut (gjak komplet, provat hepatike, provat renale, elektrolitet etj);
  • eko abdominale (përjashtohen urgjencat kirurgjikale);
  • testet e feçeve për baktere, viruse ose parazitë;
  • sigmoidoskopia – një mjek fut një tub të hollë, fleksibël me një kamerë të vogël nga anusi në pjesën e poshtme të zorrës së trashë për të kërkuar shenja të sëmundjes inflamatore të zorrëve. Sigmoidoskopia është një procedurë 15 minutëshe që zakonisht nuk kërkon sedacion.

  Trajtimi i gastroenteritit

  Trajtimi varet nga shkaku, por mund të përfshijë:

  • shumë lëngje;
  • rehidratim oral;
  • shtrim në spital dhe zëvendësim intravenoz të lëngjeve, në raste të rënda;
  • antibiotikë, nëse shkaku janë bakteret;
  • medikamente për parazitozat, nëse shkaku janë parazitët;
  • shmangia e barnave kundër të vjellave ose kundër diarresë, përveç rasteve kur rekomandohet nga mjeku juaj, sepse këto medikamente do ta mbajnë infeksionin brenda trupit.

  Parandalimi i gastroenteritit

  Mënyra më e zakonshme për të zhvilluar gastroenteritin – shpesh i quajtur grip i stomakut – është përmes kontaktit me një person të infektuar ose duke konsumuar ushqim apo ujë të kontaminuar. Nëse jeni të shëndetshëm, ka të ngjarë të shëroheni pa komplikime. Por për foshnjat, të moshuarit dhe njerëzit me sistem imunitar të komprometuar, gastroenteriti viral mund të jetë vdekjeprurës.

  Gastroenteriti është shumë ngjitës, sugjerimet e përgjithshme se si të zvogëlohet rreziku i infeksionit përfshijnë:

  • Qëndroni në shtëpi kur jeni të sëmurë, deri në 48 orë pasi simptomat të kenë përfunduar. Nëse simptomat vazhdojnë, vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm.
  • Lani duart tërësisht me sapun dhe ujë pasi të shkoni në tualet ose të ndërroni pelenat, pasi të keni pirë duhan, pasi të keni përdorur një shami ose shami, ose pasi të keni trajtuar kafshët.
  • Lani duart tërësisht me sapun dhe ujë përpara se të përgatisni ushqim ose të hani.
  • Përdorni peshqirë letre të disponueshme për të tharë duart në vend të peshqirëve, pasi bakteret mund të mbijetojnë për mjaft kohë në objekte.
  • Mos i trajtoni ushqimet e papërpunuara dhe të gatuara me të njëjtat pajisje (darë, thika, dërrasa prerëse), përveç rasteve kur ato janë larë mirë ndërmjet përdorimit.
  • Mbani të pastra të gjitha sipërfaqet dhe pajisjet e kuzhinës.
  • Mbani ushqimin e ftohtë të ftohtë (nën 5 °C) dhe ushqimin e nxehtë të nxehtë (mbi 60 °C) për të dekurajuar rritjen e baktereve.
  • Sigurohuni që ushqimet të jenë gatuar plotësisht.
  • Pastroni kuzhinën, lodrat, ndenjëset e tualetit, tavolinat e ndërrimit të pelenave për t’u siguruar që të mos përhapni infeksionin te të tjerët në shtëpi.
  • Pastroni rregullisht tualetin dhe banjën (veçanërisht sediljen e tualetit, dorezat e dyerve dhe rubinetat).
  • Pastroni rregullisht tavolinat e ndërrimit të bebeve.
  • Kur udhëtoni jashtë shtetit në vendet ku dyshohet se higjiena, pini vetëm ujë në shishe. Mos harroni të lani dhëmbët nga uji në shishe. Shmangni bufetë e ushqimit, ushqimet e papjekura ose frutat dhe perimet e qëruara dhe akullin në pije.

  Kur të vizitoni një mjek?

  Si të rritur, ju duhet të telefononi kujdesin shëndetësor nëse:

  • nuk jeni në gjendje të mbani lëngjet për 24 orë;
  • keni të vjella ose diarre për më shumë se dy ditë;
  • villni gjak;
  • jeni të dehidratuar – shenjat e dehidrimit përfshijnë etje të tepruar, gojë të thatë, urinë të verdhë të thellë, pak ose aspak urinë dhe dobësi të rëndë, marramendje;
  • vëreni gjak në lëvizjet e zorrëve;
  • keni dhembje të forta stomaku;
  • keni ethe mbi 40°C (104°F).

  Ndërsa për foshnjat dhe fëmijët telefononi menjëherë kujdesin shëndetësor nëse fëmija juaj:

  • ka një temperaturë prej 38.9°C (102°F) ose më të lartë
  • duket i lodhur ose shumë nervoz
  • ka shumë shqetësime ose dhembje
  • ka diarre të përgjakshme
  • duket i dehidratuar – kujdesuni për shenjat e dehidrimit te foshnjat dhe fëmijët e sëmurë duke e krahasuar sasinë që pinë dhe urinojnë me atë që është normale për ta, dhe duke parë për shenja të tilla si goja e thatë, etja dhe të qarat pa lot.

  Nëse keni një foshnjë, mbani mend se ndërsa pështyrja mund të jetë një dukuri e përditshme për fëmijën tuaj, të vjellat nuk janë. Foshnjat vjellin për një sërë arsyesh, shumë prej të cilave mund të kërkojnë kujdes mjekësor.

  Rezervo Vizitën

  spitali gjerman vizite