ANEURIZMA E AORTËS

ANEURIZMA E AORTËS

  Aneurizma e aortës është një fryrje (zgjerim) i murit të arteries kryesore të trupit, të quajtur aorta. Aorta bart gjakun nga zemra në trup. Aneurizmat e aortës mund të ndodhin kudo në aortë. Ato mund të jenë në formë tubi ose të rrumbullakëta.

  Aneurizmat e aortës përfshijnë:

  • Aneurizma e aortës abdominale.
  • Aneurizma e aortës torakale.

  Disa njerëz mund t’i kenë të dyja llojet e aneurizmave të aortës.

  Pasja e një aneurizmi të aortës rrit rrezikun e zhvillimit të një çarje në shtresën e brendshme të murit të aortës. Kjo çarje quhet disekim i aortës. Kjo është një gjendje e rrezikshme për shkak të rëndësisë së aortës dhe rolit të saj për të transportuar gjak në të gjithë trupin. Sa më e madhe të jetë aneurizma, aq më i madh është rreziku i çarjes së saj, që mund të shkaktojë gjakderdhje të brendshme kërcënuese për jetën. Aneurizmat e aortës rrisin gjithashtu rrezikun e mpiksjes së gjakut në këtë zonë.

  Aneuizma e aortës ascendente (ATAA)

  Këto aneurizma quhen gjithashtu aneurizma të aortës torakale ascendente (ATAA).

  Faktorët e rrezikut për aneurizmën e aortës ascendente

  Faktorët e mëposhtëm ju bëjnë më të prirur për të zhvilluar një ATAA:

  • të qënurit burrë mbi 60 vjeç ose grua mbi 70 vjeç
  • të paturit një histori familjare të aneurizmave të aortës
  • të paturit bicuspidi aorte ose një çrregullim të indit lidhor
  • sëmundjet e zemrës
  • presioni i lartë i gjakut
  • pirja e duhanit

  Sa të shpeshta janë aneurizmat e aortës ascendente?

  Përafërsisht, 60% e të gjitha aneurizmave të aortës torakale prekin aortën ascendente.

  Simptomat dhe shkaqet

  Plakja dhe sëmundjet e zemrës mund ta bëjnë aortën më pak elastike. Presioni i lartë i gjakut, ushtruar drejt një zone të dobët, bën që enët e gjakut të fryhen nga jashtë.

  Kushtet e mëposhtme mund të çojnë në aneurizma:

  • Aortiti, ose inflamacioni i aortës
  • Ateroskleroza - akumulimi i pllakave brenda arterieve tuaja
  • Bikuspidia e aortës - dy fletë valvulare në vend të tre të zakonshmeve
  • Sindroma Loeys–Dietz - një çrregullim gjenetik që mund të shkaktojë një zgjerim të aortës
  • Sindroma Marfan - një çrregullim i indit lidhor që mund të prekë muret e enëve të gjakut
  • Traumat mekanike - që mund të shkaktojnë çarje të murin e arteries.
  • Sindroma Turner, një çrregullim gjenetik që mund të shkaktojë probleme kardiovaskulare.

  Simptomat

  Shumica e njerëzve me ATAA nuk përjetojnë asnjë simptomë. Por është e rëndësishme të paraqiteni menjëherë te mjeku nëse keni:

  • dhembje gjoksi ose dhembje shpine.
  • kollë
  • vështirësi në gëlltitje.
  • ngjirje të zërit.
  • vështirësi në frymëmarrje.

  Diagnoza

  Meqenëse ATAA-të zakonisht nuk shkaktojnë simptoma, ato mund të jenë të vështira për t'u diagnostikuar. Shpesh, zbulohen rastësisht gjatë një ekzaminimi për një sëmundje tjetër.

  X-ray Torarkale: Ky ekzaminim i shpejtë imazherik mund të tregojë një aortë të zgjeruar, siodmos kur është në përmasa të konsiderueshme.

  Ekokardiografia transtorarkal (TTE): Ky ekzaminim mund të identifikojë problemet e aortës ascendente, duke mos vlerësuar dot përtej saj.

  Skaneri CT: Ky ekzaminim është mjaft i detajuar për të treguar edhe aneurizma apo disekime të vogla në aortën tuaj, veçanërisht nëse administrohet kontrast.

  Angiografia MRI.

  Kontrollimi dhe trajtimi

  Trajtimi për një ATAA varet nga madhësia e aneurizmës, shkalla e rritjes dhe shkaku themelor. Aneurizmat më të mëdha se 5.5 centimetra kanë indikacion për kirurgji. Aneurizmat që janë më të vogla se 5.5 centimetra zakonisht nuk kanë indikacion për operacion menjëherë, përveçse nëse keni faktorë të tjerë rreziku (siç janë historia familjare, sëmundjet e indit lodhor dhe bikuspidia e aortës).

  Rekomandohet:

  • Trajtim medikamentoz për të kontrolluar presionin e gjakut dhe për të reduktuar presionin e ushtruar ndaj murit të arterieve.
  • Ekzaminimet imazherike rreth çdo gjashtë muaj për të monitoruar dimensionet e aneurizmës. Më tej çdo disa vite nëse aneurizma nuk ka rritje në dinamikë.
  • Rregullime të stilit të jetesës si dieta, stërvitja dhe mos pirja e duhanit

  Aneurizma e aortës abdominale

  Mjekimi

  Qëllimi i trajtimit për një aneurizëm të aortës abdominale është parandalimi i çarjes së aneurizmës.

  Monitorimi mjekësor

  Mjeku mund të rekomandojë monitorim ose pritje vigjilente, nëse aneurizma e aortës është e vogël dhe nuk shkakton simptoma. Monitorimi kërkon kontrolle të rregullta dhe teste imazherike për të përcaktuar nëse aneurizma po rritet.

  Kirurgjia

  Kirurgjia në përgjithësi rekomandohet për aneurizma të mëdha ose nëse kemi rritje të shpejtë apo shfaqje të simptomave. Lloji i operacionit të kryer varet nga madhësia dhe vendndodhja e aneurizmës, mosha dhe gjendja shëndetësore e përgjithshme. Opsionet e trajtimit të aneurizmës të aortës abdominale mund të përfshijnë:

  Riparimi endovaskular (Endoproteza e aortës) EVAR- kjo procedurë përdoret më shpesh për të riparuar një aneurizëm të aortës abdominale. Kirurgët tanë kardiovaskularë futin një tub (kateter) të hollë e fleksibël përmes një arterie në këmbë dhe e drejtojnë në aortë. Një rrjetë metalike (graft) hapet në vendin e aneurizmës, zgjerohet dhe fiksohet. Grafti forcon seksionin e dobësuar të aortës për të parandaluar çarjen e aneurizmës.

  Përfitimet e kryerjes së një riparimi endovaskular përfshijnë kohë më të shpejtë rikuperimi, më pak dhembje dhe më pak rrezik për zhvillimin e komplikacioneve post-operatore. Megjithatë, trajtimi endovaskular nuk është një opsion për të gjitha aneurizmat e aortës abdominale.

  Kirurgjia e hapur e barkut - kjo procedurë përfshin heqjen e pjesës së dëmtuar të aortës dhe zëvendësimin e saj me një grafti, i cili qepet në vend. Shërimi i plotë mund të zgjasë një muaj ose më shumë.

  Rezervo Vizitën

  spitali gjerman vizite