VENDODHJA

Rr.Nikolla Lena(kryqezimi me rr.Kavajes), Tirane

+355672004282

Telefono ne cdo moment 24/7

+355675004282

Telefono ne cdo moment 24/7

Daily Archives: April 22, 2016

Kuriozitete rreth sistemit kardiovaskular

Kuriozitete rreth sistemit kardiovaskular : 1 – Sistemi i eneve te gjakut ne trupin tend – arteriet, venat dhe kapilaret – ka nje gjatesi me teper se 60.000 milje. Nje gjatesi e tille eshte me teper se te rrotullohesh dy here rreth tokes.. 2- Zemra e te rriturit pompon ne trup rreth 2.4 litra gjak cdo […]

Ngushtimi I arterieve

Diabeti, pirja e duhanit, niveli i larte i kolesterolit ne gjak dhe hipertensioni, jane 4 faktoret kryesore qe sjellin ngushtimin e arterieve te gjakut ne organizmin e njeriut. Dy probleme madhore qe vijne si rezultat i ngushtimit te arterieve te gjakut, (pervec Infarktit te miokardit), jane:  ngushtimet e arterieve karotide ne qafe dhe ngushtimi i arterieve te kembeve. […]

Disa menyra per te zbuluar kancerin e gjirit

Disa menyra per te zbuluar kancerin e gjirit:  VETEKONTROLLI MUJOR I GJIRIT; KONTROLLI I GJIRIT TEK MJEKU; MAMOGRAFIA; EKOGRAFIA E GJIRIT;   Vetekontrolli Mujor I Gjirit Vetekontrolli i gjirit eshte te njohesh gjinjte e tu, duke i kontrolluar nepermjet prekjes me duar. Duke kontrolluar gjinjte tuaj rregullisht, ju do te mesoni se si eshte pamja […]

Çfare mjekimi perdoret per infarktin e miokardit? 

Mjekimi fillon menjehere sapo eshte diagnostifikuar infarkti, mundesisht qe ne ambulance apo ne sallen e urgjences. Ilacet dhe kirurgjia mund te perdoren per te mjekuar infarktin. Cilat ilace perdoren per mjekimin e infarktit te miokardit?  Qellimi i mjekimit me medikamente eshte parandalimi ose shperberja e koagulimeve te gjakut, parandalimin e grumbullimit te plateleve perreth pllakes, […]

Avantazhet dhe disavantazhet e ekzaminimit mamografik:

Ekzaminimi i rregullt mamografik mundëson, në shumicën e rasteve, zbulimin e kancerit të gjirit më shpejt se ç’mund ta kuptoni vetë. Kanceri i gjirit që diktohet që herët, rrallë përbën kërcënim për jetën. Kërkimet shkencore tregojnë se vdekshmëria nga kanceri i gjirit mund të ulet me 30-45% përmes kryerjes së ekzaminimeve mamografike. Asnjë metodë diktimi […]

Ataku i Zemres ose Infarkti i Miokardit

Ataku i Zemres ose Infarkti i Miokardit, eshte nje dem permanent i muskulit te zemres. “Mio” do te thote muskul, “Kardio” i referohet zemres, dhe “Infarkt” do te thote vdekje e indit si pasoje e mungeses se furnizimit me gjak. Çfare ndodh gjate infarktit te miokardit?  Muskuli i zemres kerkon gjithnje nje furnizim konstant me […]

Si diagnostikohet infarkti i miokardit? 

Per te diagnostikuar nje infarkt, mjeket e urgjences do ju pyesin per simptomat qe keni pasur dhe do t’i vleresojne ato. Diagnoza bazohet ne simptomat dhe rezultatet e analizave. Qellimi i trajtimit eshte mjekimi sa me i shpejte dhe kufizimi sa me teper i demeve muskulare. Analizat dhe testet per te diagnostikuar nje infarkt :  […]

Cfare duhet te dini per kancerin e gjirit?

Kanceri i gjirit eshte nje nga llojet me te shpeshta te kancereve tek grate, sidomos tek ato mbi 35 vjec. Cdo vit rreth 185.000 gra ne Evrope preken nga kanceri i gjirit dhe rreth 44.000 vdesin per shkak te kesaj semundjeje.  Sipas Organizates Boterore te Shendetesise, ne cdo 9 gra, njera do te semuret prej […]

Simptomat e infarktit te miokardit

Simptomat perfshijne: Parehati, tension, rendese ose dhimbje ne kraharor, krahe dhe nen kocken e sternumit Parehati qe rrezatohet ne kurriz, nofullen e poshtme, fyt dhe ne krahe Fryrje, dispepsi ose ndjesi mbytjeje Djersitje, perzjerje, te vjella ose marrje mendsh  Dobesi, ankth, mungese fryme  Shpeshtesi te rrahjeve te zemres ose çrregullim te tyre Gjate nje infarkti, […]

Çfare duhet te mbaje mend nje femer?

Nese je 20-39 vjece: Bej Vetekontroll te gjinjve cdo muaj Bej Kontroll te gjinjve tek mjeku cdo tre vjet Bej Ekografi te gjinjve Nese je 40-49 vjece: Bej Vetekontroll te gjinjve cdo muaj Bej Kontroll te gjinjve tek mjeku cdo tre vjet Bej Mamografi cdo 1-2 vjet, Nese je mbi 50 vjece: Bej Vetekontroll te […]